L’arqueozoologia estudia les restes faunístiques, els ossos, procedents dels jaciments arqueològics i contribueix decisivament al coneixement de la relació existent entre els éssers humans i els animals, de la dieta humana, així com també a la comprensió del medi ambient de l’època.

A la Fortalesa dels Vilars, el que sabem sobre el cavall és el resultat d’un laboriós procés de recerca.

Sobre el terreny, l’excavació ens permet la identificació i recollida de restes de fauna juntament amb la informació del seu estrat, del seu context medioambiental, en definitiva.

Anàlisi de restes arqueològiques de fauna al laboratori de la UdL

En el laboratori, la neteja i, si cal, la consolidació, fan possible la classificació dels ossos. L’especialista fa servir atles i col·leccions de referència.

La seqüència d’ADN ens pot informar sobre el parentiu, la filiació i la procedència dels animals.

En el despatx i la biblioteca, l’estudi en profunditat permet reconèixer l’edat en el moment de la mort dels animals, el seu aspecte físic, identificar senyals de desgast de les dentadures (el mos sobre dents i mandíbula) i patologies o malformacions provocades per determinades activitats o esforços. Així mateix, establir anàlisis estadístiques permet quantificar i avaluar la representativitat de la mostra estudiada.

Laboratori d’arqueozoologia de la UdL

La tafonomia, és a dir, l’estudi de tot allò que va afectar les restes d’un animal des de la seva mort fins el moment en què les recupera, l’arqueòleg (com ara: senyals d’esquarterament, evidències d’haver estat cremat o bullit, mossegades de carnívors, etc.), juntament amb l’anàlisi exhaustiu del context, és a dir, l’associació amb d’altres restes i objectes, el lloc i la circumstància en la que va quedar dipositat (espai de consum, abocador, dipòsit ritual, tomba, etc.), són dos aspectes de l’estudi de les restes de fauna imprescindibles per a poder fer una interpretació amb elevats nivells de fiabilitat.

Excavació d’un fetus de cavall

Fase Vilars II

Fortalesa, Vilars (Arbeca, Garrigues)

Detall d’un vas

Finals del segle III o inicis del segle II

Sant Miquel de Llíria (València)

Museu de Prehistòria de València

Detall d’un vas ceràmic

d’estil Elx-Arxena

L'Alcúdia (Elx)